Menu

Tečaj 'doping u sportu'

27. studenoga 2017.
Drugi po redu tečaj o antidopingu pod nazivom 'Doping u sportu', specifično namijenjen liječnicima čije je interesno područje medicina u sportu održan je 25. studenoga 2017. u prostorijama Savjetovališta za racionalnu farmakoterapiju i antidoping Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Na tečaju su prikazani aktualni trendovi antidopinga u Hrvatskoj i svijetu, podaci iz literature i nove mogućnosti u određivanju prisustva nedozvoljenih tvari u organizmu sportaša. Predavanja su održali istaknuti stručnjaci iz područja dopinga, na teme opći pojmovi i pravni okvir antidopinga, popis zabranjenih sredstava, krvni doping, biološka putovnica sportaša, beta-2 agonisti, kortikosteroidi i terapijska izuzeća. Sudionici tečaja na kraju su rješavali ispit stečenog znanja.

PROGRAM TEČAJA

UVODNO PREDAVANJE – POVIJEST, DEFINICIJE – prim.dr.sc. Zoran Manojlović

PRAVNI OKVIR – KODEKS, MEĐUNARODNI STANDARDI – dr. Ana Dobrila Bošnjak

POPIS ZABRANJENIH SREDSTAVA - prim.dr.sc. Zoran Manojlović

AGONISTI ERITROPOETINSKIH RECEPTORA I STABILIZATORI HIPOKSIJOM INDUCIBILNIH ČIMBENIKA – prof.dr.sc. Ozren Jakšić

DOPING IZ ASPEKTA LIJEČNIKA SPORTSKE MEDICINE – doc.dr.sc. Milan Milošević

BETA 2 AGONISTI – prof.dr.sc. Marko Jakopović

KORTIKOSTEROIDI – dr. Ana Dobrila Bošnjak

TUE – TUE RADIONICA - dr. Roman Latinović

Praktični ispit - dr. Roman Latinović

Hrvatska liječnička komora boduje pasivno prisustvovanje tečaju s 8, a aktivno s 10 bodova. Tečaj se organizira za grupe do 10 sudionika, kako bi se osiguralo interaktivno sudjelovanje sudionika.

Ovaj tečaj predstavlja dodatni iskorak u provođenju sustavne edukacije iz područja antidopinga, te je planirano održavanje nekoliko ovakvih tečajeva tijekom 2018. (R.L.)

na vrh članka