Menu

UGLEDNI ZNANSTVENICI PODRŽAVAJU NEOVISNOST NACIONALNE ANTIDOPINŠKE ORGANIZACIJE

9. travnja 2019.
Druga međunarodna znanstvena konferencija iz područja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj pod nazivom ”Etika, bioetika i sport” održana je 22. i 23. ožujka 2019. u dva grada - Zagrebu i Varaždinu.

Posebnu pažnju izazvalo je gostovanje prof. dr. sc. Michaela McNameeja, koji je vodeći svjetski autoritet u filozofiji i etici sporta te posebice bioetici sporta. Profesor McNamee radi na Sveučilištu Swanse (Wales, Velika Britanija) te je član Etičkog panela WADA-e.

Posebno zanimljivo predavanje održao je na temu ”Što je pogrešno s dopingom u sportu?”

Ugledni profesor ovom je prilikom podržao inicijativu za osnivanjem samostalne pravne osobe posvećene isključivo borbi protiv dopinga u sportu na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj. Samo samostalna, neovisna i primjereno financirana nacionalna antidopinška organizacija s autonomnim donošenjem provedbenih odluka i aktivnosti u skladu s Kodeksom može biti uspješna u zaštiti ljudskih prava i zdravlja sportaša te bazičnih vrijednosti sporta i njegovog integriteta.

Učinkovitosti rada takve organizacije bitno bi doprinijelo donošenje primjerene nacionalne antidopinške legislative.
Spomenutu inicijativu podržao je i prof. dr. sc. William John Morgan, jedan od vodećih svjetskih autoriteta filozofije i etike sporta. Prof. Morgan dolazi s prestižnog University of Southern California (Los Angeses, SAD).

Jednako razmišlja i Jim Parry, vodeći svjetski autoritet za pitanja olimpizma.

Potrebu za osnivanjem samostalne pravne osobe posvećene borbi protiv dopinga u sportu naglašavaju i sportski, medicinski, filozofski, etički predstavnici iz naših susjednih zemalja Slovenije i Srbije koji su bili sudionici ove međunarodne znanstvene konferencije.

Posebno ističemo prof. dr. Leva Krefta s Odeljenja za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani gdje između ostalog predaje i filozofiju sporta. Jedan je osnivača i trenutačni predsjednik Europskog saveza za filozofiju sporta (EAPS), član Međunarodnog saveza za filozofiju sporta (IAPS), Britanskog udruženja za filozofiju sporta,...

Sudionici ove međunarodne znanstvene konferencije Hrvatsku opisuju zemljom prebogatom sportskom povijesti i zemljom iznimnih sportskih dostignuća i uspjeha.
U Opatiji, 27. ožujka 2019. održana je Konferencija sportske medicine gdje je jedna od tema bila i ”Doping i prehrana sportaša”.

Treba li Hrvatskoj, zemlji poznatoj po izvanrednim sportskim uspjesima samostalno i neovisno antidopinško tijelo? Osamdeset i osam sudionika Konferencije se pozitivno se izjasnilo o nužnosti postojanja samostalne i neovisne antidopinške organizacije.

Sveukupno na ova dva skupa inicijativu je potpisalo 109 sudionika. (V.B)

na vrh članka