Menu

POPIS ZABRANJENIH SREDSTAVA 2019

1.listopada 2018.
Svjetska antidopinška agencija (WADA) 28. rujna 2018. godine objavila je Popis zabranjenih sredstava za 2019. godinu. Popis, koji je 20. rujna 2018. godine odobrio Izvršni odbor WADA-e (ExCo), stupit će na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Popis, koji je jedan od šest međunarodnih standarda obvezan je za sve potpisnike Svjetskog antidopinškog kodeksa. U njemu su navedene sve tvari i metode koje su zabranjene na natjecanju i izvan natjecanja te one koje su zabranjenene samo u određenenim sportovima. 
Generalni direktor WADA-e Olivier Niggli izjavio je: "WADA sa zadovoljstvom objavljuje ažurirani Popis zabranjenih sredstava za 2019. godinu. Riječ je o jednom od temelja u postizanju ciljeva globalnog antidopinškog programa. Od vitalne je važnosti da ostanemo ispred onih koji nastoje prevariti sustav.“

Popis je objavljen tri mjeseca prije njegova stupanja na snagu kako bi sportaši i prateće osoblje sportaša imali dovoljno vremena za proučiti izmjene u odnosu na prethodni Popis. Konačno, sportaši su odgovorni za sve ono što se otkrije u njihovu tijelu, ali i prateće osoblje sportaša odgovara za kršenje antidopinških pravila ako se utvrdi da su suučesnici. Ukoliko postoji ikakva nejasnoća vezana uz novi Popis, obratite se svojoj antidopinškoj organizaciji ili pripadajućem međunarodnom sportskom savezu.

Popis je objavljen na WADA-inoj službenoj stranici, a u skorije vrijeme bit će objavljen i hrvatski prijevod Popisa zabranjenih sredstava 2019. na službenoj stranici Službe za antidoping HZTA. (V.B)

na vrh članka