Menu

TEČAJ 'DOPING U SPORTU'

16. travnja 2018.
Služba za antidoping Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) održala je 6. i 14. travnja 2018. tečajeve o antidopingu pod nazivom 'Doping u sportu'. Ovaj tečaj specifično je namijenjen liječnicima čije je interesno područje medicina u sportu. Tečajevi su održani u prostorijama Savjetovališta za racionalnu farmakoterapiju i antidoping.

Na tečaju su prikazani aktualni trendovi antidopinga u Hrvatskoj i svijetu, podaci iz literature i nove mogućnosti u određivanju prisustva nedozvoljenih tvari u organizmu sportaša. Predavanja su održali istaknuti stručnjaci iz područja dopinga, na teme opći pojmovi i pravni okvir antidopinga, popis zabranjenih sredstava, krvni doping, biološka putovnica sportaša, anabolički steroidi, kortikosteroidi i terapijska izuzeća. Sudionici tečaja na kraju su rješavali ispit stečenog znanja.

PROGRAM TEČAJA

UVODNO PREDAVANJE – POVIJEST, DEFINICIJE – prim.dr.sc. Zoran Manojlović

PRAVNI OKVIR – KODEKS, MEĐUNARODNI STANDARDI – dr. Ana Dobrila Bošnjak

POPIS ZABRANJENIH SREDSTAVA - prim.dr.sc. Zoran Manojlović

AGONISTI ERITROPOETINSKIH RECEPTORA I STABILIZATORI HIPOKSIJOM INDUCIBILNIH ČIMBENIKA – prof.dr.sc. Ozren Jakšić

DOPING IZ ASPEKTA LIJEČNIKA SPORTSKE MEDICINE – doc.dr.sc. Milan Milošević

ANABOLIČKI STEROIDI – dr.sc. Vlatka Pandžić Jakšić

KORTIKOSTEROIDI – dr. Ana Dobrila Bošnjak

TUE – TUE RADIONICA - dr. Roman Latinović

Praktični ispit - dr. Roman Latinović

Hrvatska liječnička komora boduje pasivno prisustvovanje tečaju s 8, a aktivno s 10 bodova. Tečaj se organizira za grupe do 10 sudionika, kako bi se osiguralo interaktivno sudjelovanje sudionika.

Ovaj tečaj predstavlja dodatni iskorak u provođenju sustavne edukacije iz područja antidopinga, te je planirano održavanje još dva tečaja tijekom 2018. (R.L.)

na vrh članka