Menu

MARIBORSKA DOPINŠKA AFERA

9. travnja 2018.
Mariborska dopinška afera polako se zahuktava. Nakon višemjesečnog pribavljanja dokaza policija je uhitila dvojicu sportskih radnika, Igora Šalamuna i bivšeg trkača Borisa Špesa. Špes se radeći u UKC Maribor (Univerzitetni klinični center Maribor), snabdijevao darbepoetinom koji je na Popisu zabranjenih sredstava.

Osumnjičenik, 36-godišnji Boris Špes, bivši je sportaš a sada zdravstveni djelatnik na plućnom odjelu u UKC Maribor. Bivši je maratonac i vlasnik četvrtog najboljeg slovenskog maratonskog vremena. Trenirao ga je Igor Šalamun, 52, koji je jučer priveden istražnom sucu. Zbog upotrebe zabranjenog darbepoetina, slovenski sportaš Domen Hafner, trenutačni državni prvak u polumaratonu, pao je na dopinškom testu. 24-godišnjak je priznao kršenje pravila i odustao od testiranja uzorka B. Dobio je četverogodišnju zabranu nastupa.

21 kazneno djelo u Sloveniji i Hrvatskoj
Osumnjičenici su navodno počinili kaznena djela na području Slovenije i Hrvatske. U vrijeme istrage, koja je trajala od rujna prošle godine do travnja ove godine, prema policijskom izvještaju, počinjeno je 21 kazneno djelo.

Pročelnik Odjela za kriminalističku policiju u Mariborskoj policijskoj upravi Robert Munda izjavio je novinarima u priopćenju: “Osumnjičeni su opskrbljivali profesionalne i rekreativne sportaše.” Munda je također izjavio da su sve te pronađene tvari dovodile u opasnost zdravlje korisnika. 

Tijekom istrage kriminalisti su koristili tajne istražne mjere, što znači da su izvršili virtualne kupovine i koristili 'tajne' zaposlenike za prikrivenu akciju.

Koje su zabranjene tvari pronađene?

Zabranjena tvar u sportu, koja je identificirana tijekom istrage, je darbepoetin koji je na Popisu zabranjenih sredstava 2018.godine. Spada u grupu S2. (peptidni hormoni, čimbenici rasta, slične tvari i tvari koje ih oponašaju).
U kućnim pretresima pronađeni su deksametazon i darbepoetin, tvari zabranjene u sportu, te Apaurin, morfin i Helex.

Prijeti im do 15 godina zatvora
Tužitelj je podnio kaznenu prijavu specijaliziranom državnom tužiteljstvu protiv oba poznata osumnjičenika. Obojica su 5. travnja privedena istražnom sucu Okružnog suda u Mariboru.

Za počinjene prekršaje predviđena je kazna od pet do petnaest godina (za kaznena djela neopravdane proizvodnje i trgovine opojnim drogama, nedopuštenih tvari u sportu i prekursora droga) i kazna do osam godina za kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prodaje lijekova.

Jani Dvoršak, direktor Slovenske antidopinške agencije (SLOADO) izjavio je za medije da u ovom trenutku ne može ništa govoriti jer je postupak u tijeku. (V.B)

na vrh članka