Menu

GODIŠNJI SASTANAK INADO-A

28. ožujka 2018.
Predstavnici HZTA učestvovali su u radu Godišnjeg sastanka INADO-a, koji je održan od 19-20. ožujka 2018. u Lausanni, u prostorijama Instituta za istraživanje na području antidopinških znanosti Univerziteta u Lausanni (RED's Unil).  Prisustvovalo je 300-tinjak sudionika iz nacionalnih antidopinških organizacija.

Analizirana su iskustva sudionika istraživanja o sukladnosti rada antidopinških organizacija s odredbama Svjetskog antidopinškog kodeksa. Analizirana je primjerenost sadržaja Kodeksa s obzirom na promijenjene okolnosti u svijetu antidopinga. Na tu temu posebno se isticala prezentacija Mike Earla, predstavnika organizacije World Rugby, koji je istaknuo kontroverznost prisustva takozvanih socijalnih droga (kokain, marihuana) na Popisu zabranjenih sredstava. Vrlo kvalitetne prezentacije bile su one na temu pripremanja za audit o sukladnosti i dobrom komuniciranju antidopinških organizacija s medijima.

Tijekom sastanka istaknuta je potreba većeg učestvovanja sportaša u razvijanju antidopinških politika. Prezentirane su najinteresantnije inovacije na području antidopinga, uključujući razvoj novih kitova za testiranja u suradnji USADA-e i Američke bejzbol lige. Najboljom inovacijom proglašena je ruska aplikacija za smartfon, koja omogućava sportašima brzu provjeru uvrštenosti tvari na Popis i njenih karakteristika. (A.D.B)

na vrh članka