Menu

Priopćenje Instituta nacionalnih antidopinških organizacija

Zagreb, 2. ožujka 2018.
Na zamolbu Instituta nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO) objavljujemo njhovo prioćenje vezano uz Međunarodni olimpijski odbor i Ruski olimpijski odbor povodom zatvaranja ZOI-a u Pjongčangu. (HZTA)

Neodlučnost MOO-a pri izricanju suspenzije obeshrabrujuća za čiste sportaše

25. veljače 2018.

Bonn, Njemačka – iNADO pozdravlja odluku MOO-a da suspenzija Ruskog olimpijskog odbora (ROC) ostane na snazi tijekom završne ceremonije. Nažalost, očigledno je da je ta odluka donesena iz pragmatičnih, a ne principijelnih razloga. Bila su potrebna dva pozitivna testa ruskih sportaša kako bi se MOO prisililo na to jer je njegova namjera da ukine suspenziju ROC-a prije zatvaranja Igara u Pjongčangu bila više nego jasna.

Razočaravajuća činjenica da je ovo još jedna kratkotrajna, dogovorena odluka koja će biti ukinuta unutar sljedećih nekoliko dana i da ukazuje na to da je pristup MOO-a ovom slučaju sve lošiji i lošiji.

MOO je jedina organizacija koja može utjecati na promjenu u Rusiji kako bi se ona obvezala poštivati načela poštene igre koja su sastavni dio sporta. Bilo je potrebno izreći razmjernu sankciju, koju je iNADO tražio u svom „Otvorenom pismu“, a koja je uključivala zahtjeve za priznavanje njezina nefunkcionalnog sustava i poduzimanje značajnih koraka za njegov popravak. U svjetlu trenutačne odluke takav tijek događanja nije u planu.

Čisti sportaši, kojima je ukraden njihov Olimpijski trenutak, bilo zbog propuštene medalje ili čak nekvalifikacija kao rezultat lažnih rezultata ruskih sportaša, zaslužuju principijelniji i odlučniji odgovor.

Sukcesivne odluke MOO-a u ovom slučaju pokazale su da interesi tih čistih sportaša nemaju prioritet.

Hoće li MOO odgovarati jer nije zahtijevao poštenje, integritet i poštenu igru u ovom slučaju? Hoće li sponzori i televizijske kuće razmisliti o ovom pitanju?


Pdf datoteku preuzmite na ovom linku.

na vrh članka