Menu

Odgovor iNADO-a ANOC-u

Zagreb, 14. studenog 2017.
Doug MacQuarrie, predsjednik Uprave Instituta nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO), oglasio se povodom nedavno donesene rezolucije na XXII Generalnoj skupštini ANOC-a  (Udruženje nacionalnih olimpijskih odbora) održane početkom studenog u Pragu.

U ime iNADO odbora, odgovorio je na tri točke rezolucije:

1. NADO-i pružaju kompletne i sveobuhvatne antidopinške programe u korist njihovih sportaša i drugih nacionalnih sudionika. Surađuju s međunarodnim sportskim organizacijama i organizatorima velikih sportskih događaja.

NADO-i nisu samo „pružatelji usluga“ jer bi to bilo u suprotnosti s Kodeksom i međunarodnim standardima. NADO-i provode dopinška testiranja, provode istrage, izdaju terapijska izuzeća, provode edukaciju i preveniraju doping.

NADO-i također imaju važne regulatorne zadatke: propisuju i provode odgovarajuće antidopinške zahtjeve. Putem nacionalnih antidopinških programa osiguravaju da  domaća sportska tijela kao što su nacionalni olimpijski odbor, nacionalni paraolimpijski odbor i nacionalni sportski savezi, udovoljavaju zahtjevima Kodeksa i njihovih međunarodnih sportskih organizacija.

2. NADO-ova je dužnost javno govoriti o onome što je potrebno za zaštitu čistog sporta. NADO-i su javni čuvari čistog sporta u svakoj od njihovih zemalja. Mnogi NOO-i se oslanjaju isključivo na svoje NADO-e za savjete o svim pitanjima antidopinga. Najvažnije, NADO-i štite prava sportaša na čist sport i stoga je zapanjujuće da ANOC sugerira drugačije.

3. Za zaštitu čistog sporta ne samo da je ispravno već i nužno da se podrže sankcije koje se odnose na sudjelovanje ruskih sportaša na nadolazećim ZOI u PyeongChangu. Dokazi o McLarenovim izvješćima su jasni. Bilo bi neodgovorno od strane NADO-a da zanemare McLarenove dokaze. Prekršitelji antidopinških pravila ne mogu se skrivati iza svojih čistih kolega.

Čelni ljudi NADO-a slažu se s tim da se pojedini ruski sportaši natječu na ZOI 2018 pod 'neutralnom' zastavom i to samo onda ako mogu dokazati da su njihovi dopinški testovi vjerodostojni i čisti. (V.B)


na vrh članka