Menu

iNADO sprema odgovor na rezoluciju ANOC-a

Zagreb, 13. studenog 2017.
Početkom studenog ove godine održana je XXII. Generalna skupština Udruge nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) gdje su raspravljalo o ulozi nacionalnih antidopinških organizacija (NADO).

ANOC je naglasio da su NADO-i organizacije za usluge i ne trebaju sudjelovati u krojenju antidopinške politike.

Na to da su NADO-i ograničeni na „usluge organizacije“, da NADO-i ne trebaju sudjeluju u pitanjima od javnog interesa za antidoping i da je neprimjereno da NADO-i pozivaju na sankcije u okviru Olimpijskog pokreta koje se odnose na Rusiju, oglasio se Institut nacionalnih antidopinških organizacija (iNADO).

Prema ANOC-u je neprihvatljivo da se NADO-i u javnosti oglašavaju o sankcijama vezanim uz ruske sportaše prije no što završe još dvije istrage: Schmidove i Oswaldove komisije.

ANOC pozdravlja namjeru Izvršnog odbora MOO-a da odluku o sudjelovanju ruskih sportaša na ZOI u PyeongChangu 2018. donesu u prosincu ove godine.

Čelnim ljudima NADO-a iNADO poručuje da je važno ojačati ulogu NADO-a te da je potrebno uspostaviti bolji dijalog s kolegama nacionalnih olimpijskih odbora.

Ukoliko je neki NADO razgovarao sa svojim nacionalnim olimpijskim odborom o rezuluciji XXII. Generalne skupštine ANOC-a, bilo bi poželjno da zaključke tog razgovora javi iNADO-u. (V.B)

na vrh članka