Menu

PRIOPĆENJE INADO-A

1. kolovoza 2016.
iNADO je odao priznanje za integritet u vodstvu trima skupinama i to nakon što je Svjetska antidopinška agencija objavila McLarenovo izvješće.

 

MPO, zviždači i čisti sportaši dobili priznanje za integritet u vodstvu

Nakon što je Svjetska antidopinška agencija (WADA) objavila McLarenovo izvješće, integritet u vodstvu našao se u središtu pozornosti. Danas je iNADO odao priznanje trima skupinama koje takvo priznanje zaslužuju:

• zviždače Juliju (Rusanovu) Stepanovu i Vitalija Stepanova za hrabrost unatoč nizu kritika i pozornosti javnosti u potrazi za istinom u ime čistog sporta;

• Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO) koji je dosada reagirao pozitivno i odlučno na preporuke Svjetske antidopinške agencije (WADA) i NIJE odustao od svojih važnih odgovornosti u vodstvu te

• Beckie Scott, Claudiju Bokel, Adama Pengillyja, Roberta Hartinga i druge sportaše koji su se javno i predano zalagali za čist sport diljem svijeta.

Doug MacQuarrie, predsjednik odbora iNADO-a, napomenuo je kako nije bilo jednostavno odabrati finaliste iz posebno snažnog područja. U obzir su uzete i mnoge nacionalne antidopinške agencije koje su rano zauzele jasan stav i izrazile potporu čistim sportašima u danima nakon objave izvješća. Međunarodni atletski savez (IAAF) potvrdio se kao natjecatelj u području “Integriteta u vodstvu” svojim smjelim i dosljednim postupcima. Prijašnji predsjednik WADA-e Richard Pound i John Fahey za potporu jasnog i provedivog rješenja – počevši sa suspenzijom Ruskog olimpijskog odbora. Mnogi sportski novinari i mediji ukazali su na svojstvene nedostatke u trenutnoj situaciji i nastavili su prozivati nadležna tijela.

Kao vođa i regulator u području antdopinga, WADA također zaslužuje pohvalu za svoje napore u pronalasku istine pokretanjem istrage i pridavanjem važnosti Svjetskom antidopinškom kodeksu traženjem suspenzije Ruskog olimpijskog odbora i Ruskog paraolimpijskog odbora.

Sasvim očekivano, rusko Ministarstvo sporta i Ruski olimpijski odbor bili su diskvalificirani iz razmatranja zbog svoje namjere prevariti svijet i čiste sportaše te im oduzeti njihovo zasluženo mjesto na podiju.

U potrazi za boljom budućnošću, iNADO ostaje predan ponovnoj uspostavi antidopinške organizacije u Rusiji koja može djelovati u potpunosti u skladu sa Svjetskim antidopinškim kodeksom i učinkovito doprinijeti u globalnoj mreži članova iNADO-a.

iNADO je međunarodna udruga NADO-a. NADO-i imaju isključiv i nedvojben mandat za zaštitu čistih sportaša, bez sukobljenih odgovornosti kao što je promicanje sporta. 59 članica iNADO-a predstavlja sve olimpijske regije i provodi većinu djelovanja u borbi protiv dopinga diljem svijeta svake godine.

iNADO je Institut nacionalnih antidopinških organizacija.
On promiče najbolje prakse NADO-a i njihov je zajednički međunarodni glas 

 


Preuzmi PDF

na vrh članka